Top van de Friese zeilscholen

1946 – Oprichting

Zeilschool It Beaken behoort al vanaf de oprichting tot de top van de zeilscholen in Friesland. Sinds begin jaren 70 is er een opleiding opgezet voor instructeurs, daarvoor werden de beste zeilers benoemd tot instructeur. De kwaliteit van de kampen en de vaardigheden van de instructeurs ging flink omhoog. Ze konden niet alleen goed zeilen maar werden ook opgeleid om les te geven. 

Jaren 80 – Uitbreiding cursussen

In de jaren 80 werd een watersport-combinatiekamp opgezet waarbij cursisten kennis maakten met kanoën, surfen en zeilen. Surfen werd populair en werd zelfs een aparte cursus. De zeilschool sloot zich aan bij het CWO en werd daardoor professioneler.

Jaren 90 – Afscheid houten Tjotters

Begin jaren 90 kwam de optimist erbij om ook jonge kinderen enthousiast te maken voor het zeilen. Het ging goed met It Beaken. Van een klein groepje groeiden we uit tot een waar zeilkamp met meer dan 500 cursisten per jaar. In 1995 breidde de zeilschool verder uit met een extra discipline: de Laser Pico’s! Plastic fantastic nam het over van de oude traditionele Tjotters. Na enkele jaren Valkcursussen én Tjottercursussen gezamenlijk aan te bieden besloot de zeilschool, met pijn in het hart, afscheid te nemen van de houten Tjotter. Het beperkte animo vanuit cursisten woog niet meer op tegen het vele onderhoud dat nodig was om deze prachtige boten goed te houden. Vanaf 1995 nam de Stichting Friese Tjottervloot de taak van het onderhoud en de eigendom van de Tjotters over. In drie disciplines ging de zeilschool door; Valk, Pico en Optimist. Al lange tijd was er behoefte aan een nieuwe discipline die als overgang kon dienen tussen de Optimist en de Pico/Valk.

Jaren 00 – Nieuwe eigenaar

Sinds 2010 hebben we daarom de tweemans Pico en Laerlingcursussen. Sinds 2014 valt It Beaken niet meer onder StayOkay maar hebben we een nieuwe eigenaar: Ottenhome Heeg! Een enthousiaste watersport onderneming die Zeilschool It Beaken gezamenlijk met meer dan 80 vrijwilligers naar the next level gaat brengen!

Overtuigd? Reserveer meteen!

Boek nu
Pagina delen:

De voordelen van It Beaken

  • Prachtige locatie op 5 min varen van het Heegermeer
  • Lekker eten, drinken, slapen in Hotelschip It Beaken
  • Jonge, enthousiaste groep instructeurs
  • Aparte accommodatie voor de allerjongsten
Contact opnemen
Instructeur worden? Neem contact op

Zomerkampen gaan door!

Daarom kunt u bij ons een
zeilkamp of zeilcursus boeken

Lees verder