Top van de Friese zeilscholen

1946 – Oprichting

Zeilschool It Beaken behoort al vanaf de oprichting tot de top van de zeilscholen in Friesland. Sinds begin jaren 70 is er een opleiding opgezet voor instructeurs, daarvoor werden de beste zeilers benoemd tot instructeur. De kwaliteit van de kampen en de vaardigheden van de instructeurs ging flink omhoog. Ze konden niet alleen goed zeilen maar werden ook opgeleid om les te geven. 

Jaren 80 – Uitbreiding cursussen

In de jaren 80 werd een watersport-combinatiekamp opgezet waarbij cursisten kennis maakten met kanoën, surfen en zeilen. Surfen werd populair en werd zelfs een aparte cursus. De zeilschool sloot zich aan bij het CWO en werd daardoor professioneler.

Jaren 90 – Afscheid houten Tjotters

Begin jaren 90 kwam de optimist erbij om ook jonge kinderen enthousiast te maken voor het zeilen. Het ging goed met It Beaken. Van een klein groepje groeiden we uit tot een waar zeilkamp met meer dan 500 cursisten per jaar. In 1995 breidde de zeilschool verder uit met een extra discipline: de Laser Pico’s! Plastic fantastic nam het over van de oude traditionele Tjotters. Na enkele jaren Valkcursussen én Tjottercursussen gezamenlijk aan te bieden besloot de zeilschool, met pijn in het hart, afscheid te nemen van de houten Tjotter. Het beperkte animo vanuit cursisten woog niet meer op tegen het vele onderhoud dat nodig was om deze prachtige boten goed te houden. Vanaf 1995 nam de Stichting Friese Tjottervloot de taak van het onderhoud en de eigendom van de Tjotters over. In drie disciplines ging de zeilschool door; Valk, Pico en Optimist. Al lange tijd was er behoefte aan een nieuwe discipline die als overgang kon dienen tussen de Optimist en de Pico/Valk.

Jaren 00 – Nieuwe eigenaar

Sinds 2010 hebben we daarom de tweemans Pico en Laerlingcursussen. Sinds 2014 valt It Beaken niet meer onder StayOkay maar hebben we een nieuwe eigenaar: Ottenhome Heeg! Een enthousiaste watersportonderneming die Zeilschool It Beaken gezamenlijk met meer dan 80 vrijwilligers naar the next level brengt!

2017 - Een nieuwe discipline

It Beaken besluit haar vloot uit te breiden met twee Laser Vago’s! In deze zwaardboten leren cursisten met wat meer zeilervaring om samen te werken, trapeze te staan en te zeilen met een derde zeil: de gennaker. Voor je het weet scheuren ze de Fluessen over!

2021 – Een eigen locatie!

Sinds de zomer van 2021 is zeilschool It Beaken gevestigd op een nieuwe locatie aan It Butlân 7a. De cursisten verblijven vanaf nu op een geheel eigen locatie en overnachten op ons Hotelschip It Beaken. Er is alle ruimte voor een potje voetbal en we hebben beschikking over een survivalbaan, een beachvolleybalveld en een strandje, waar allerlei leuke activiteiten georganiseerd kunnen worden!

2022 - Opening recreatiegebouw

In de winter van 2022 hebben wij heel veel aandacht besteed aan het terrein. We hebben onder andere twee woonarken en een groot toiletgebouw neergezet. Maar onze grootste aanwinst was toch wel het recreatiegebouw. Hier zijn we dan ook super trots op. Het is de perfecte plek om met de hele groep samen te komen, om te eten, spellen te spelen, theorielessen te volgen en ’s avonds een feestje te vieren. Sinds kort hebben we ook een keuken en bar geïnstalleerd in het recreatiegebouw, zo kan de keukenstaff nog gemakkelijker heerlijke maaltijden op tafel zetten en kan er gedanst worden in de ‘It Beaken Bar’!

Ook hebben wij ook onze vloot een upgrade gegeven, zo hebben wij maar liefst 14 nieuwe Laser Pico’s aangeschaft voor nog meer zeilplezier.

Overtuigd? Reserveer meteen!

Boek nu
Pagina delen:

De voordelen van zeilschool It Beaken

  • Goed leren zeilen
  • Jonge, enthousiaste en betrokken instructeurs
  • Les in kleine groepen
Contact
Instructeur worden? Neem contact op

Boek nu je zeilkamp voor 2024!

Zeker zijn van een plekje in jouw favoriete discipline? Boek dan nu jouw zomerkamp!

Lees verder